a múlt
skócia Az erőm, anyám öröksége négy éves koromban mutatkozott meg először: apámnak gondja volt rá, hogy még aznap kiváltásra kerüljön a vérfarkas-átok, ami próbára tette a szüleim kapcsolatát, és belebuktak.
Anyám elment, és nem vihetett magával - mert apám nem engedte.
Mert a farkas ereje a falka.Közel harminc évvel ezelőtt mészárolták le a falkámat - nőket, öregeket, gyerekeket nem kímélve: kevesen éltük túl, kevesen menekülhettünk el, és szerintem még kevesebben vagyunk, akik még ma is élhetnek a klánból.
Nem
Senecaként láttam meg a napvilágot, a név maga hirtelen felindulásból született: de azt hiszem nincs kölykök számára íródott forgatókönyv arra az esetre, ha kiirtanák az egész családjukat és forróvá válik a talaj a szülőföldjükön.
Anyámmal aznap szakadt meg a kapcsolat, amikor elhagyta a klánt: tizenéves fejjel nemigen tudtam merre keressem, hogyan keressem...
alaszka Ezután majd' tíz évet töltöttem Alaszka kikötőiben - halász-, rákászhajón dolgoztam szállásért és kajáért cserébe: olykor szőrmekereskedőknek vadásztunk tengeri vidrákra. Befogadtak. Szükségem volt egy olyan közegre, ami ha emberi módon is, de dinamikájában leginkább hasonlít egy falkáéhoz. Egy felnőtt ember valószínűleg felvette volna a kapcsolatot az alaszkai falkák valamelyikével, de egy gyerek gondolkodásmódja más - hiszen mi a garancia arra, hogy majd ott nem találnak rám a vadászok, hogy nem ismétlődnek meg a skót borzalmak? Biztonságérzetet adott a halászok közössége, a hajó - a hajó, amit
Silverbergnek keresztelt a kapitánya;
Teliholdas éjszakákon rénszarvast hajtottam négy lábon, igazi farkasokkal, s míg az amerikai angol mellett az eszkimók nyelve is rám tapadt, úgy kopott meg beszédemben a skót akcentus.
Tudod milyen vérfarkasként megélni a kamaszkort? Annyira irritálod önmagad és a környezetedet, hogy inkább tengerre vetnek, hátha a hajó után úszva lemozgod a felgyülemlett, kötekedő és provokáló agressziót. Életem következő állomása az Egyesült Államok Partiőrségéhez, az AST programhoz vezetett.
Seattle Átvezényeltek a Smaragdvárosba - a helyi falka az első Seattle-ben töltött hónapom során megtalált, s még kettő eltelt, mire bevettek maguk közé; Már nem az a tizenéves, vadászok terrorjától rettegő kölyök voltam - noha úgy kezeltek, hiszen minden újonc a ranglétra legalján kezdi. Elmondtam a történetem. Tíz év után végre elmondhattam a történetemet, olyanoknak akik értik, érzik, tudják -
az egész falka - és mintha megkaptam volna a magam megkésett lezárását: kiadtam magamból, az arcomon pedig a megkönnyebbülés könnyei folytak. Nem tudom hogy leírni az érzést, hogy milyen volt farkasként farkasok közt lenni újra - érinteni és érintve lenni természetes, ésszel kevesek által felért, és nem bizarr vagy törvénytelen módon..
Egy évbe, egy felkavaró, mámorító évbe telt teljességgel visszatalálnom a falkaszellemhez, önmagamhoz - teliholdkor együtt futni, vadászni, örülni és meztelennek lenni - egyre feljebb verekedni magamat a ranglétrán. Félbehagyott iskolai tanulmányaimat intenzív húsz hónap alatt fejeztem be, én voltam a legöregebb és legszőrösebb érettségiző;
Nem szereltem le, de nem vagyok aktív állományú úszómentő. Ez annyit tesz, hogy szükség esetén számíthatnak rám a partiőrségnél - ez akkor sem változott meg, amikor három évvel évvel ezelőtt én lettem a falkám új alfája.
So Others May Live - Hogy mások élhessenek. Úgy gondolom, hogy kéz kezet mos - a partiőrség után a turisztika felé fordultam, hiszen a halászatból itt Seattleben nem élnék meg. A vállalkozásom hajókirándulásokkal foglalkozik: bálna- és delfinles, sporthorgászat, többnapos túrák, vízi sportok, búvárkodás, szabadtéri tevékenységek - esküvők, hamvak szétszórása.. A kvázi kollégák pedig nem mondanak nemet, ha kérek valamit.
a jelen
Seattle - Felébresztettelek?
–
Minden hívást ellenőrzök, mielőtt felveszem. – Tényleg?
–
Brad Pitt és Angelina Jolie szakítottak. Csak idő kérdése, mikor kezd el Angelina hívogatni. – Álmodik a nyomor, Seneca.
-
Álmodna, ha nem hívogatnád... Mi a fenét akarsz?- Megtaláltuk.
-
Indulok. ...unom az elejét, unom a végét - unom a háborút, unom a békét; unom a négert, unom a sárgát, unom a zsidót és unom az árját...A vadászat kikapcsol. A vadászat megnyugtat. A vadászat sokkal hosszabb távon táplálja az érzést, melyet a szex ideig-óráig képes csupán, partnertől függetlenül: az elégítettség intézménye pedig oly könnyen veszi egy kalap alá, hogy ki vagy éppenséggel meg...
Ragadozónak születtem. Az alakváltásra való képesség előbb kín, később - hamarosan - lenyűgöző játszótér, rákövetkezendőnek pedig nagyon sokélű fegyverré válik; Agyarak, karmok űzik most a prédát haraggal, kicsinyes haraggal de így vagyok én a vadászokkal - az elsővel példát statuáltam, mintegy figyelmeztettem a többit: ha a Seattle-i farkasoknak bántódása esik, engem kapnak a nyakukba istenítéletként.
Túl könnyű megtalálnom a korcsot -
félvér, minő előkelő pedigré te fajtádnak árulója - de attól még korcsnak marad, hiába véreb; A nyomkövetés fennköltsége amolyan mellékes megerősítés csupán, mint milliószor bejárt úton megtekinteni a fára mázolt turistajelzést. A szarvas teteménél a rekonstrukció szórakoztató elmejáték - az alvadó vér irigy gondolat: hajólakknak mért nincs ilyen mámorítón tökéletes színe?
Hallom a lélegzetvételeit. Ki tudja, ha nem a gyűlölet vinne, ha nem az általam tett falkatörvénynek engedelmeskednék.. Talán kipróbálnám, hogy mezítláb, emberalakban puha léptekkel közelítve, bele tudom-e vágni a konok koponyába azt a karcsú, csillogó acélt, mely az általa lemészárolt nőstényfarkas emberi sörényében hajtűként funkcionált:lám a fegyveriparnak is áldoznia kellett már a szépség oltárán, bocsánatkérésképpen a tigristankért.
Hátrál. A torkomról feltörő morgás levetkőzhetetlen ösztön, üzenet, bár nincs mire figyelmeztetni - ebből nem jöhet ki jól, nem jöhet ki élve és nem, egy darabban sem;
Mindegy mit pletykálnak a skót farkasokról, a klánomról, nem vagyunk kannibálok.
Ragadozók vagyunk....unom e dalt s benne magamat is... most
A Seattle-ben kialakult helyzet olyan terhet ró a vállamra, amit nagyon nehezen bírok el - más városok, más államok falkavezérei sem tudnak igazán megoldást; Ötletek persze vannak...
Kémkedni - mert behódolni nem fogunk az elnyomásnak.
Küzdeni - meg is házasodhatnék: másik vérvonalból való farkassal összekötni az életemet, megosztaná, megsokszorozná a falkáink közt az erőnket.
Menekülni - felkerekedni, és itt hagyni Washington államot: biztosan találnánk új életteret, de mi van ha másik városban is megismétlődik ugyanez?
Egyesülni - az anyám nyomára bukkanni, vagy egy kellően képzett boszorkányéra, aki visszaadja nekem a másik felemet: de jó lenne nekem majd' negyven éves fejjel mágiával, boszorkány-képességekkel?